Ideje leváltani az MP3-at egy veszteségmentes, kiváló minőségű hangformátumra, azaz a FLAC-re!

A jó ismert MP3-asnak már lejárt az ideje, mert úgye haladni kell a korral, úgyanis itt van a FLAC nevű hangkodek (a teljes nevén: Free Lossless Audio Codec = Szabad veszteségmentes hang kodek), mely garantáltan bíztosit kiváló minőséget, sokkal részleteseb lesz a hangzás világ, jó fognak szólni HI-FI-ken, kiváló minőségű hangszórókal meg fej/fűlhallgatóval!

Miért járt le MP3-nak az ideje?

Mire ez egy veszteséges hangformátum (azaz valamennyi információt veszít), ezért nem lesz olyan részlet gazdag a hangzásvilág, csak majdnem közeliti meg a CD-minőséget, emiatt gazdaságosabb tud lenni, mert kicsi lesz a fájl méret, csak max. 320 kbps lehet a bitrátája!

Miért érdemes váltani FLAC-re?:

Mert ez egy veszteségmentes hangformátum (azaz nem veszít a szűkséges információkból), így részletgazdagabb kiváló hangzás világot tud bíztosítani, meg tudja közeliteni a CD-minőséget, vagy tovább tudja szárnyalni a minőséget (az ilyen fájlokat Hi-Res Audio-nak hívjuk), de azért meg van a mérete is, de használni tud tömöritést, anékűl hogy információt veszítsen! Érdemes ezt a Wikipedia szócikket elolvasni a FLAC-ről: https://hu.wikipedia.org/wiki/Free_Lossless_Audio_Codec

Sajnos van neki még egy hátránya ennek a formátumnak a méretén kivűl, méghozzá nem minden lejátszóval kompaktibilis tud lenni (pl. hordozható lejátszó, hi-fi, lemezlejátszó, autós magnó), ha valaki teheti, akkor váltson egy FLAC-re kompaktibilis készűlékre, minden számitógéphez kompaktibilis, csak megfelelő lejátszóra lesz szűkség (pl. VLC, Foobar2000, meg sorolhatnám)!

Ideje kipróbálni ezt a veszteségmentes hangformátumot, nem fogja senki megbánni!

Összehasonlítás

MP3 vs. FLAC

Veszteséges - Veszteségmentes

Átlagos hangminőség - Kiváló hangminőség

Gazdaságos (kicsi fájlméret) - Nagy fájl méret

(Majdnem) Minden lejátszóval kompaktibilis - Nem minden lejátszóval kompaktibilis

Piros szinű szöveg a hátrány! A zöld szinű szöveg az előny!

Álitólag jogdíj köteles az MP3, a FLAC egy szabad hangformátum, mely a fejlesztő nem szed jogdíjat!

Hasonló hangkodek a Monkey’s Audio (ott gyakran használják CD rippelése kor)!

Aki leszeretné játszani minden CD-s lejátszóban a zenéket legjobb hangminőségben, akkor érdemes az űres CD-ből egy ún. Audio CD-t késziteni (nem adat lemezt késziteni), mely a következő programokkal meg lehet megtennii:

Ashampoo Burning Studio 2017 (ajánlott)

CDBurnerXP (csak akkor használd, mikor egy zenei albumnak az egész számja van benne egyetlen fáljban, az ott található .cue fájlt bele kell másolni, hogy össze tudja darabolni a zenéket! A .cue fájlban benne van az úgymond számlista, nem minden .cue fájl tud működni ahogy kéne! A gond az hogy átkonvertálja (álitólag) WAV-re a hangfájlokat ez a program), a Foobar2000-hez az Audio CD Writter (foo_burninate) nevű plugin-t használjátok a CDBurnerXP helyett, mert nicsen ott konvertálás!

Kellemes zenehalgatási kivánok mindenkinek!